Hansa Biopharma

Murgata sammanfattning av 2019

Hälsokontroll 2019

Vi går igenom hur det fick 2019 för börsen, hälsovårdssektorn och Murgatas fokusbolag. Tre aktier fick se sina kurser fördubblas och fem aktier backade under året. I genomgången går vi igenom varför just de här aktierna toppade vinnar- respektive förlorarlistan.

Aktieanalyser

Kommentarer

Hansa Biopharma om Hansa Biopharma

Introduktion till Hansa Biopharma

Hansa Biopharma hette tidigare Hansa Medical. Beslutet fattades av en extrastämma den 11 december 2018 och aktien fick det nya namnet den 18 december.

VD Søren Tulstrup motiverade bytet med uttalandet:
“Hansa Biopharma tydliggör vårt fokus på utveckling och kommersialisering av biologiska läkemedel, biopharmaceuticals. Detta tydliggörande av vår profil är speciellt viktigt för den fortsatta internationaliseringen av vår verksamhet och vår investerarbas.”

Hansa Biopharma i korthet

Hansa Biopharma är ett biopharmabolag som utvecklar innovativa immunmodulerande enzymer för behandling i samband med organtransplantation och akuta autoimmuna sjukdomar.

Bolagets läkemedelskandidat imlifidase, ett enzym (IdeS) som eliminerar IgG-antikroppar, är i långt framskriden klinisk utvecklingsfas för behandling av njurtransplantationspatienter, med potential även vid transplantation av andra organ och vävnader samt akuta autoimmuna sjukdomar.

I Hansas utvecklingsportfölj finns även ytterligare lovande läkemedelsprojekt, bland annat NiceR där bolaget utvecklar nya enzymer för eliminering av immunglobuliner för upprepad dosering vid autoimmuna skov och onkologi. Hansa Biopharma är baserat i Lund

Läkemedelskandidater och produkter

Imlifidase är ett enzym i långt framskriden klinisk utvecklingsfas som specifikt klyver immunoglobulin G (IgG). Vår kliniska utvecklingsstrategi utgår ifrån imlifidases egenskap att snabbt och effektivt eliminera IgG-antikroppar för att behandla patienter som har utvecklat patogena IgG-antikroppar. Eliminering av IgG-antikroppar med imlifidase är en helt ny och innovativ verkningsmekanism för behandling av IgG-medierade sjukdomar.

NiceR är ett program för utveckling av innovativa IgG-inaktiverande läkemedelskandidater för upprepad dosering, vilket kan komma att bredda användningen av IgG-eliminerande enzymer för behandling av relapserande autoimmuna sjukdomar samt inom onkologi.

EnzE är ett prekliniskt forsknings- och utvecklingsprogram där kombinationen av godkända antikroppsbaserade cancerbehandlingar och IgG-modulerande enzymer undersöks. Prekliniska resultat visar att effekten av idag tillgängliga antikroppsbaserade cancerbehandlingar potentiellt kan ökas med hjälp av IgG-modulerande enzymer.

HBP-analys är en ny diagnostikmetod för att förutse svår sepsis hos patienter med symptom på infektion. Metoden har utvärderats i två kliniska studier och finns tillgänglig på marknaden. HBP-analys är utlicensierat till UK-baserade Axis-Shield Diagnostics med royalty-rättigheter till Hansa.

Telefonkonferens efter Q4 2019

6 februari 2020

Upptäckten av imlifidase

Christian Kjellman
SVP, Chief Scientific Officer

Hansa logo png logotype

Analytiker

Björn Olander

Bolagsfakta

Lista: Nasdaq Stockholm (Mid)
Ticker: HNSA

Ledning
CEO: Søren Tulstrup
CFO: Donato Spota
IR: Klaus Sindahl

Styrelse
Ulf Wiinberg (ordf.)
Birgit Stattin Norinder
Anders Gersel Pedersen
Andreas Eggert
Eva Nilsagård
Mats Blom

Rapportkalender

4Q20: 2021-02-02
1Q21: 2021-04-22
2Q21: 2021-07-15
3Q21: 2020-10-21

Senaste rapporterna

Senaste kvartalsrapporten: 3Q20
Senaste årsredovisningen: 2019

Största aktieägarna

Ägare Kapital Röster
Nexttobe AB 13.9% 14.3%
Invesco 6.1% 6.3%
Thomas Olausson 4.0% 4.2%
Avanza Pension 3.7% 3.9%
Hansa Biopharma AB 3.4% 0.4%
Gladiator 2.8% 2.9%
Fjärde AP-fonden 2.7% 2.8%
Vanguard 2.3% 2.3%
Swedbank Robur 2.2% 2.2%
ClearBridge 1.7% 1.7%

Källa: Holdings (2020-01-18)

Externa länkar

Hemsida: hansabiopharma.com
Avanza: Länk till Avanza
Nordnet: Länk till Nordnet
Insynshandel: Länk till FI

RSS Pressmeddelanden

 • Hansa Biopharma delårsrapport jan-sep 2020 2020-10-22
  Hansa Biopharma går in i kommersiell fas efter villkorligt godkännande av Idefirix inom EU; Positiva övergripande resultat från prövarinitierad fas 2-studie med imlifidase vid anti-GBM Lund, 22 oktober 2020. Hansa Biopharma, ledaren inom immunmodulerande enzymteknik för sällsynta immunoglobulin G (IgG)-medierade autoimmuna sjukdomstillstånd, offentliggjorde idag sin verksamhetsuppdatering och delårsrapport för perioden januari–september 2020. Höjdpunkter under tredje […]
 • Hansa Biopharma meddelar positiva resultat från den prövarinitierade fas 2-studien med imlifidase för behandling av anti-GBM sjukdom 2020-09-24
  Studien visar att imflidase snabbt eliminerar anti-GBM-antikroppar och att två tredjedelar av patienterna inte behövde dialys sex månader efter behandling.  Positiva data visar på möjligheten till ökad njuröverlevnad vid sjukdomen anti-GBM och markerar en viktig milstolpe för expansionen av imlifidase utanför transplantationsområdet. Lund, 24 september 2020. Hansa Biopharma (”Hansa”), ledaren inom immunmodulerande enzymteknik för behandling […]
 • Hansa Biopharma håller en kapitalmarknadsdag torsdagen den 29 oktober 2020 i Köpenhamn 2020-09-17
  Med fokus på omvandlingen till ett kommersiellt biopharmabolag och potentialen hos sin unika antikroppsklyvande enzymplattform utanför transplantationsområdet inom områden som autoimmuna sjukdomstillstånd och genterapi. Lund, 17 september 2020. Hansa Biopharma (”Hansa”), ledaren inom immunmodulerande enzymteknik för behandling av sällsynta IgG-medierade sjukdomar, meddelar idag att bolaget kommer att hålla sin kapitalmarknadsdag 2020 i Köpenhamn torsdagen den […]
 • Hansa Biopharma AB certifierad som ett Great Place to Work[®] 2020-09-11
  Baserat på resultaten från en koncernövergripande medarbetarundersökning och en granskning av företagets policies har Hansa Biopharma officiellt certifierats som ett Great Place to Work av institutet Great Place to Work®. Lund, 11 september 2020. Hansa Biopharma (”Hansa”), ledare inom immunmodulerande enzymteknik för behandling av sällsynta IgG-medierade sjukdomar, meddelar idag att bolaget certifierats som ett Great […]

Läs mer om bolag, hälsovårdsektorn och aktiemarknaden!

 • Du hittar fler av de bästa bolagen i hälsovårdssektorn här.
 • Mer och sektorn och vilka bolag som “hör ihop” hittar du här.
 • Är du generellt intresserad av börs och investeringar kan du läsa mer här.
 • Du som gillar bloggar hittar Murgats Blogg här.
 • Prenumerera gärna på Murgatas mailutskick här.
 • …och visst följer du väl Murgata på sociala medier som du hittar här?