Biotage

Biotage Q4 2020: Rapportkommentarer och aktieanalyser hos Murgata Equity Research

Biotage: Rapportkommentar Q4 2020

Biotage växte organiskt med 10% i Q4, vilket justerat för negativa valutaeffekter motsvarade 3.3%. EBIT-marginalen expanderade till hela 20.0 (13.1) procent trots att bruttomarginalen påverkades negativt av mixeffekter. Styrelsen föreslår utdelning på 1.50 (0.00) SEK per aktie.

Aktieanalyser

Kommentarer

Biotage om Biotage

Introduktion till Biotage

Biotage är ett globalt Life Science-företag som utvecklar innovativa
och effektiva lösningar för kemisk separation och syntes.

Biotages produkter används bland annat vid forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel, analyser av patientprover på sjukhus, rättsmedicinska prover samt miljö- och livsmedelsprover. Separation är ett viktigt led i kundernas produktionskedja och kan handla om att frigöra en substans ur andra substanser, separera delmängder eller att på kemisk väg rena substanser från föroreningar.

Produkterna bidrar till att effektivisera kundernas arbetsflöde och minska deras påverkan på miljön. Det sker till exempel genom att minska användningen av lösningsmedel i produktionen, att hjälpa läkare att ställa mer korrekta diagnoser samt att effektivisera läkemedelskemisternas arbete. Genom att underlätta kundens arbete, öka produktiviteten och erbjuda mer hållbara lösningar skapar Biotage förutsättningar för en bättre och mer kostnadseffektiv produktion för användare över hela världen.

Affärsidé

Biotage erbjuder effektiva separationsteknologier och högkvalitativa lösningar från småskalig analys till industriell skala. Inom de tre produktområdena Organisk kemi, Analytisk kemi och Industriella produkter utvecklas och tillverkas system, förbrukningsvaror och tjänster till kunder i allt från läkemedelsindustrin, myndigheter och vetenskapliga institutioner till rättsmedicinska- och kommersiella analyslaboratorier.

Produktområden

Biotage har tre produktområden. Under 2017 kom 60% av försäljningen från Organisk kemi, 32% från Analytisk kemi och 8% Industriella produkter.

Organisk kemi

Biotages produkter inom Organisk kemi används i tidiga faser av läkemedelsutveckling. Produkterna möjliggör det kemiska framtagandet av de ämnen som ska vara basen i nya läkemedel. Detta gäller både vid utvecklingen av traditionella läkemedel i tablettform baserade på små molekyler och vid utvecklingen av peptidläkemedel som är baserade på biomolekyler.

Analytisk kemi

Biotages produkter inom Analytisk kemi används av kemister i arbetet med att förbereda olika typer av prover för analys. Proverna kan utgöras av kliniska och bioanalytiska tester samt tester inom rättsmedicin, miljö och livsmedel. Kliniska tester avser exempelvis blod- eller urinprov som görs på sjukhus och kliniker.

Industriella produkter

Biotages produkter för industriella tillämpningar används för att rena olika typer av produkter såsom läkemedel och livsmedel, samt för att extrahera (utvinna) ämnen för vidare förädling. De industriella produkterna används främst av läkemedelsföretag, kemiföretag och konsumentvaruföretag. Produkterna används i såväl produktionsprocesser som i arbetet med processutveckling.

Biotage logo png logotype

Analytiker

Björn Olander

Bolagsfakta

Lista: Nasdaq Stockholm (Mid)
Ticker: BIOT

Ledning
CEO: Tomas Blomquist
CFO: Annette Colin

Styrelse
Torben Jørgensen (ordf.)
Peter Ehrenheim
Thomas Eklund
Karolina Lawitz
Åsa Hedin
Mark Bradley

Senaste rapporterna

Senaste kvartalsrapporten: 2Q21
Senaste årsredovisningen: 2020

Rapportkalender

3Q21: 2021-10-28
4Q21: 2022-02-11

Största aktieägarna

Ägare Kapital Röster
Swedbank Robur Fonder 9.8% 9.8%
SEB Fonder 7.2% 7.2%
ODIN Fonder 6.7% 6.7%
Handelsbanken Fonder 5.2% 5.2%
Invesco 4.4% 4.4%
Lannebo Fonder 3.1% 3.2%
Tredje AP-fonden 2.7% 2.7%
Montanaro 2.6% 2.6%
Vanguard 2.5% 2.5%
Norges Bank 2.2% 2.2%

Källa: Holdings (2021-08-24)

Externa länkar

Hemsida: www.biotage.se
Avanza: Länk till Avanza
Nordnet: Länk till Nordnet
Insynshandel: Länk till FI

RSS Pressmeddelanden

 • Ny kapacitet hjälper till att eliminera flaskhalsen för covid-19-vaccin 2021-08-16
  Biotage öppnar en ny anläggning och tredubblar sin produktionskapacitet för utrustning som är avgörande i leveranskedjan för produktion av mRNA-vacciner. Biotage är ett av få företag som erbjuder en komplett lösning och produkter som direkt efter leverans kan användas för rening av lipider i stor skala, vilket behövs för utveckling och produktion av mRNA-vaccin. Nu […]
 • Biotage AB (publ) delårsrapport januari – juni 2021 2021-07-16
  Rekordhög nettoomsättning för kvartalet April–juni · Nettoomsättningen uppgick till 303,5 MSEK (254,2), en ökning med 19,4 procent och organiskt en ökning med 32,1 procent. · Rörelseresultatet uppgick till 62,5 MSEK (24,5). · Rörelsemarginalen uppgick till 20,6 procent (9,6). · Resultat efter skatt uppgick till 46,0 MSEK (32,2). · Resultat per aktie var 0,71 SEK (0,49) […]
 • Biotage AB (publ) utser ny CFO 2021-07-01
  Maja Nilsson har utsetts till ny CFO och medlem av koncernledningen i Biotage AB (publ), med placering på företagets huvudkontor i Uppsala. Maja har lång erfarenhet och bred kompetens från olika funktioner inom finans och management inom life science industrin. Maja har en gedigen karriär från olika ledningsroller inom Getinge och senast som CFO för […]
 • Berenberg Bank börjar följa Biotage AB (publ) (BIOT) 2021-06-29
  Biotage är stolta att meddela att Berenberg Bank nu följer Biotage genom deras Equity Research – Med Tech & HealthCare Services team. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 29 juni 2021 kl. 11.00 CET. Kort om Biotage Biotage är ett Globalt Impact Tech företag som är djupt engagerade i att lösa samhällsproblem. […]
 • Biotage lanserar ny automatiserad plattform för rening av plasmider 2021-06-21
  Biotage tillkännager idag lanseringen av Biotage® PhyPrep, en ny automatiserad plattform för upprening av plasmid-DNA. PhyPrep frigör laboratoriepersonal från repetitivt manuellt arbete och drar full fördel av PhyTip®-kolonnernas teknologi för dubbelriktad kromatografi (Dual Flow Chromatography), vilket resulterar i endotoxinfritt plasmid-DNA av transfektionsgrad. Plasmid-DNA, eller plasmider, är viktiga verktyg inom läkemedel-, bioteknik- och livsmedelsindustrin samt akademiska […]

Läs mer om bolag, hälsovårdsektorn och aktiemarknaden!

 • Du hittar fler av de bästa bolagen i hälsovårdssektorn här.
 • Mer och sektorn och vilka bolag som “hör ihop” hittar du här.
 • Är du generellt intresserad av börs och investeringar kan du läsa mer här.
 • Du som gillar bloggar hittar Murgats Blogg här.
 • Prenumerera gärna på Murgatas mailutskick här.
 • …och visst följer du väl Murgata på sociala medier som du hittar här?