BioGaia

Biogaia Q4 2020

Biogaia: Rapportkommentar Q4 2020

Biogaias försäljning minskade 10% i Q4 till 188 (208) SEKm, men det motsvarade bara -4% justerat för negativa valutaeffekter. EBIT försämrades till 45 (68) SEKm. Online-försäljning i framför allt USA går bra, medan länder som förlitar sig mer på traditionell försäljning är svagare. Pandemin har påverkat verksamheten och under telefonkonferensen indikerades att de hoppas på gradvis förbättring under första halvåret, men att tillväxten nog inte tar fart ordentligt förrän vaccinet normaliserat marknaden i Q3.

Aktieanalyser

Kommentarer

Biogaia om Biogaia

Introduktion till Biogaia

BioGaia är ett hälsoföretag som utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter med dokumenterade positiva hälsoeffekter. Sortimentet är huvudsakligen baserat på olika stammar av mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri i kombination med unika förpackningslösningar som gör det möjligt att skapa probiotiska produkter med lång hållbarhet.

Affärsmodell

BioGaia arbetar med tre internationella nätverk inom områdena forskning, tillverkning och distribution.

BioGaias intäkter består huvudsakligen av försäljning av droppar, maghälsotabletter, vätskeersättning och munhälsoprodukter till distributörer. Intäkterna består även av försäljning av bakteriekultur för användandet i licenstagares produkter (tex välling och mejeriprodukter), till viss del royaltyintäkter för användandet av Lactobacillus reuteri i licenstagares produkter samt försäljning av leveranssystem såsom sugrör och kapsyler.

Produkterna säljs genom nutritions- och läkemedelsföretag i cirka 100 länder. BioGaia har patentskydd på användningen av Lactobacillus reuteri och vissa förpackningslösningar på alla väsentliga marknader.

Varumärket BioGaia

I början av 2006 lanserade BioGaia sitt eget konsumentvarumärke. I dagsläget säljer ett antal distributionspartners färdiga produkter under varumärket BioGaia på ett stort antal marknader. Det är en väsentlig del av BioGaias strategi att en allt större del av försäljningen ska ske under eget varumärke.

En del av BioGaias distributörer säljer konsumentfärdiga produkter under eget varumärke. På dessa produkter finns varumärket BioGaia med på konsumentförpackningen eftersom företaget både är tillverkare och licensgivare.

BioGaias licenstagare tillsätter reuterikultur till sina produkter och säljer dessa under eget varumärke. På dessa produkter finns oftast varumärket BioGaia med på konsumentförpackningen som licensgivare/patentinnehavare.

Forskning och kliniska studier

BioGaias stammar av Lactobacillus reuteri är några av världens mest studerade probiotika, framför allt vad gäller studier på små barn. Hittills har 184 kliniska studier med BioGaias mänskliga stammar av Lactobacillus reuteri utförts på cirka 15 500 individer i alla åldrar. Resultaten är publicerade i fler än 150 artiklar i vetenskapliga tidskrifter.

Biogaia logo png logotype

Analytiker

Björn Olander

Bolagsfakta

Lista: Nasdaq Stockholm (Mid)
Ticker: BIOG B

Ledning
CEO: Isabelle Ducellier
CFO: Alexander Kotsinas

Styrelse
Peter Rothschild (ordf.)
Ewa Björling
Maryam Ghahremani
Vanessa Rothschild
David Dangoor
Peter Elving
Anthon Jahreskog
Niklas Ringby
Christian Bubenheim

Senaste rapporterna

Senaste kvartalsrapporten: 2Q21
Senaste årsredovisningen: 2020

Rapportkalender

3Q21: 2021-10-21
4Q21: 2022-02-04
1Q22: 2022-05-06
2Q22: 2022-07-22
3Q22: 2022-10-21

Största aktieägarna

Ägare Kapital Röster
EQT 8.0% 6.0%
Fjärde AP-fonden 7.5% 5.7%
Premier Miton Investors 6.3% 4.7%
Handelsbanken Fonder 5.4% 4.1%
Peter Rothschild & Jan Annwall 4.2% 27.9%
TIN Fonder 3.3% 2.5%
Cargill Inc 3.0% 2.2%
Tredje AP-fonden 2.2% 1.7%
AMF Pension & Fonder 2.0% 1.5%
Juno Investment Partners 1.8% 1.4%

Källa: Holdings (2021-08-24)

Externa länkar

Hemsida: www.biogaia.se
Avanza: Länk till Avanza
Nordnet: Länk till Nordnet
Insynshandel: Länk till FI

RSS Cision News

 • BioGaias resultat för tredje kvartalet överstiger marknadens förväntningar 2021-10-13
  (Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år) BioGaia har under slutet av det tredje kvartalet 2021 ombetts av vissa kunder som riskerar att få slut i lagret, att tidigarelägga order vilket har haft en positiv effekt på försäljningen i kvartalet. För tredje kvartalet beräknas försäljningen preliminärt uppgå till cirka 174 (132) miljoner kronor, en […]
 • BioGaia startar egen distribution i Storbritannien 2021-09-20
  Från och med november 2021 kommer BioGaia att sälja sina probiotiska produkter i egen regi på den brittiska marknaden. Beslutet är en del av bolagets övergripande strategi att öka B2C-försäljningen och försäljning via egen e-handelslösning. BioGaia kommer att lansera hela sin produktportfölj på den brittiska marknaden. BioGaias probiotiska produkter har funnits i begränsad omfattning på […]
 • BioGaia-forskning tar förstapris under LAB-konferens 2021-09-08
  Den 23–25 augusti hölls den prestigefyllda ”International Symposium on Lactic Acid Bacteria” (LAB)-konferensen där över 300 personer deltog. BioGaia stod tillsammans med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för ett av de över 170 vetenskapliga arbeten som presenterades under konferensen. Detta samarbetsprojekt tilldelades första pris med motiveringen “Outstanding Excellence in Lactic Acid Bacteria with an Industrial […]

Läs mer om bolag, hälsovårdsektorn och aktiemarknaden!

 • Du hittar fler av de bästa bolagen i hälsovårdssektorn här.
 • Mer och sektorn och vilka bolag som “hör ihop” hittar du här.
 • Är du generellt intresserad av börs och investeringar kan du läsa mer här.
 • Du som gillar bloggar hittar Murgats Blogg här.
 • Prenumerera gärna på Murgatas mailutskick här.
 • …och visst följer du väl Murgata på sociala medier som du hittar här?