BioGaia

Biogaia Q1 2022: Rapportkommentar från Murgata Equity Research

Biogaia: Rapportkommentar Q1 2022

Biogaias rapporterade försäljning växte med 41% till 283.9 (202.0), vilket justerat för ett stort förvärv och positiva valutaeffekter motsvarade en underliggande tillväxt på 24%. EBIT kom in på 95.3 (64.2) SEKm, vilket motsvarar en EBIT-marginal på 33.6 (31.8) procent. Sammantaget en bra rapport i linje med den omvända vinstvarningen för några veckor sedan. Normaliseringen efter pandemin gynnar Biogaia på flera sätt och bolaget balanserar satsningar med kostnadskontroll. Prisökningarna på råmaterial har inte slagit igenom så mycket än, men Biogaia kommer kompensera för dem genom att höja priserna.

Aktieanalyser

Kommentarer

Murgata introducerar Biogaia på en minut

Biogaia om Biogaia

Introduktion till Biogaia

BioGaia är ett hälsoföretag som utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter med dokumenterade positiva hälsoeffekter. Sortimentet är huvudsakligen baserat på olika stammar av mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri i kombination med unika förpackningslösningar som gör det möjligt att skapa probiotiska produkter med lång hållbarhet.

Affärsmodell

BioGaia arbetar med tre internationella nätverk inom områdena forskning, tillverkning och distribution.

BioGaias intäkter består huvudsakligen av försäljning av droppar, maghälsotabletter, vätskeersättning och munhälsoprodukter till distributörer. Intäkterna består även av försäljning av bakteriekultur för användandet i licenstagares produkter (tex välling och mejeriprodukter), till viss del royaltyintäkter för användandet av Lactobacillus reuteri i licenstagares produkter samt försäljning av leveranssystem såsom sugrör och kapsyler.

Produkterna säljs genom nutritions- och läkemedelsföretag i cirka 100 länder. BioGaia har patentskydd på användningen av Lactobacillus reuteri och vissa förpackningslösningar på alla väsentliga marknader.

Varumärket BioGaia

I början av 2006 lanserade BioGaia sitt eget konsumentvarumärke. I dagsläget säljer ett antal distributionspartners färdiga produkter under varumärket BioGaia på ett stort antal marknader. Det är en väsentlig del av BioGaias strategi att en allt större del av försäljningen ska ske under eget varumärke.

En del av BioGaias distributörer säljer konsumentfärdiga produkter under eget varumärke. På dessa produkter finns varumärket BioGaia med på konsumentförpackningen eftersom företaget både är tillverkare och licensgivare.

BioGaias licenstagare tillsätter reuterikultur till sina produkter och säljer dessa under eget varumärke. På dessa produkter finns oftast varumärket BioGaia med på konsumentförpackningen som licensgivare/patentinnehavare.

Forskning och kliniska studier

BioGaias stammar av Lactobacillus reuteri är några av världens mest studerade probiotika, framför allt vad gäller studier på små barn. Hittills har 184 kliniska studier med BioGaias mänskliga stammar av Lactobacillus reuteri utförts på cirka 15 500 individer i alla åldrar. Resultaten är publicerade i fler än 150 artiklar i vetenskapliga tidskrifter.

Biogaia logo png logotype

Analytiker

Björn Olander

Bolagsfakta

Lista: Nasdaq Stockholm (Mid)
Ticker: BIOG B

Ledning
CEO: Isabelle Ducellier
CFO: Alexander Kotsinas

Styrelse
Peter Rothschild (ordf.)
Ewa Björling
Maryam Ghahremani
Vanessa Rothschild
David Dangoor
Peter Elving
Anthon Jahreskog
Niklas Ringby
Christian Bubenheim

Senaste rapporterna

Senaste kvartalsrapporten: 1Q22
Senaste årsredovisningen: 2021

Rapportkalender

2Q22: 2022-07-22
3Q22: 2022-10-21

Största aktieägarna

ÄgareKapitalRöster
EQT8.0%6.0%
Fjärde AP-fonden7.5%5.7%
Premier Miton Investors6.3%4.7%
Handelsbanken Fonder5.4%4.1%
Peter Rothschild & Jan Annwall4.2%27.9%
TIN Fonder3.3%2.5%
Cargill Inc3.0%2.2%
Tredje AP-fonden2.2%1.7%
AMF Pension & Fonder2.0%1.5%
Juno Investment Partners1.8%1.4%

Källa: Holdings (2021-08-24)

Externa länkar

Hemsida: www.biogaia.se
Avanza: Länk till Avanza
Nordnet: Länk till Nordnet
Insynshandel: Länk till FI

RSS Cision News

 • BioGaia lanserar produkt för att främja luftvägshälsa hos barn 2022-07-01
  USA är den första marknaden att lansera BioGaia Pharax, som avser stärka immunförsvaret och främja hälsan i de övre luftvägarna hos barn. Förkylning och halsont är den vanligaste sjukdomen bland barn upp till fem år och den främsta anledningen till besök hos barnläkare. Den nya probiotika-produkten har visat sig främja hälsan i de övre luftvägarna […]
 • BioGaia tecknar exklusivt avtal i Sydkorea för sortimentet inom maghälsa för spädbarn 2022-06-08
  BioGaia har utökat sitt samarbete med Grace International, vilket ger företaget exklusiva rättigheter att marknadsföra och sälja sina probiotiska droppar för spädbarn i Sydkorea. Sedan 2021 har Grace International ansvarat för BioGaias produktportfölj inom maghälsa för vuxna och är from 1 januari 2022 även den officiella distributören sortimentet inom maghälsa för barn. De probiotiska dropparna […]
 • Förändrat antal aktier och röster i BioGaia AB (publ) 2022-05-31
  Antalet aktier och röster i BioGaia har under maj månad ökat till följd av den uppdelning av bolagets aktier som beslutades vid BioGaias årsstämma den 6 maj 2022, varigenom varje befintlig aktie, oavsett serie, delats upp i fem nya aktier. Per den 31 maj 2022 uppgår det totala antalet aktier i BioGaia till 100 982 310 […]

Läs mer om bolag, hälsovårdsektorn och aktiemarknaden!

 • Du hittar fler av de bästa bolagen i hälsovårdssektorn här.
 • Mer och sektorn och vilka bolag som “hör ihop” hittar du här.
 • Är du generellt intresserad av börs och investeringar kan du läsa mer här.
 • Du som gillar bloggar hittar Murgats Blogg här.
 • Prenumerera gärna på Murgatas mailutskick här.
 • …och visst följer du väl Murgata på sociala medier som du hittar här?