HomeBolagskommentarBiotage: Rapportkommentar Q2 2018

Biotage: Rapportkommentar Q2 2018

God tillväxt även utan förvärv och valuta

Biotage växte den underliggande försäljningen med 9%. Med förvärvet av Horizon i januari och medvind från valutor blev den rapporterade försäljningen med 20%. Bruttomarginalen var något lägre, medan EBIT-marginalen expanderade till 21 (19) procent. EBIT i Q2 förbättrades markant till 50 (37) SEKm.

Biotage växte sin rapporterade försäljning med 20.3% i Q2 till 236.1 (196.3) SEKm. Justerat för valutakurser och förvärvet av Horizon var den underliggande tillväxten 9.0%.

Biotage sales Q2 2018
Källa: Biotage

Tillväxt och marginalexpansion förbättrade EBIT

Bruttomarginalen i Q2 på 61.2 (61.7) procent var marginellt lägre än föregående år, men högre än målet om att ha 60% bruttomarginal.

EBIT förbättrades till 50.0 (37.2) SEKm, vilket motsvarade en expansion av EBIT-marginalen till 21.2 (18.9) procent.

Biotage EBIT Q2 2018
Källa: Biotage

Övrigt

I VD-ordet lyftes särskilt den indiska verksamheten fram. Dotterbolaget har nu varit verksamt under två kvartal och de har lyckats vända den negativa trenden. Tillväxten under det första halvåret uppgavs vara 170%.

Förvärvet av Horizon Technology som genomfördes den 16 januari följer bolagets plan. Biotage stärker sin position inom analytisk kemi, framför allt riktat mot miljö- och livsmedelsområdet. Genom att dra nytta av sin internationella organisation kan produkterna nå nya geografiska marknader.

Priskonkurrens i Kina för förbrukningsvaror har mötts av att Biotage tagit fram särskilda produkter för den marknaden. Bolaget försäljningen av dessa börjat ta fart och att de “ser fram emot att följa utvecklingen framöver”.

Murgata har för närvarande ingen analysbevakning av Biotage. Det innebär att vi inte offentliggör våra prognoser och vi har inte heller någon officiell syn på aktien.

Mer information om Biotage finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte aktier i Bolaget.
Murgatas anställda och andra medarbetare har handelsförbud i instrument relaterade till Bolaget under publiceringsdagen och nästföljande handelsdag.
Murgata har inte erhållit betalning från Bolaget under de senaste 12 månaderna.
Läsaren kan utgå från att Murgata strävar efter att inleda ett samarbete med Bolaget.


Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,712FollowersFollow
320SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick