HomeBolagskommentarBiotage: Rapportkommentar Q4 2018

Biotage: Rapportkommentar Q4 2018

Biotage växer organiskt och genom förvärv

Biotage växte försäljningen med 24%, varav den underliggande växte med 8%. EBIT och EBIT-marginalerna förbättrades jämfört med Q4 föregående år, men minskade sekventiellt. Som bolaget tidigare meddelat kommer en ny VD rekryteras. Styrelsen föreslår höjd utdelning till 1.50 (1.40) kronor per aktie.

Biotage växte försäljningen med 24.2% till 234.6 (188.9) SEKm. Den organiska tillväxten i lokala valutor uppgick till 7.9%.

Biotage Q4 2018 försäljning och tillväxt
Källa: Biotage

Tillväxt och marginalexpansion förbättrade EBIT

Bruttomarginalen i Q4 var 61.4 (61.2) procent. Det var en marginell ökning, trots en ogynnsam produktmix med 50 (45) procent system (resterande del är “eftermarknadsprodukter”).

EBIT förbättrades till 35.7 (32.2) SEKm, vilket motsvarade en expansion av EBIT-marginalen till 18.9 (17.9) procent. Sekventiellt minskade dock såväl EBIT som EBIT-marginal. Bolaget anger flera tal anledningar till det.

Biotage Q4 2018 EBIT och EBIT-marginal
Källa: Biotage

Övrigt

Som meddelades den 2 januari ska bolaget rekrytera en ny VD. Nuvarande VD Torben Jørgensen avser stanna tills efterträdaren anställts.

Styrelsen föreslår höjd utdelning till SEK 1.50 (1.40) kronor per aktie.

Biotage tillträdde förvärvet av amerikanska bolaget PhyNexus den 15 januari.

Som tidigare meddelats utnyttjade inte Biotage optionen att förvärva samtliga aktier i det minoritetsägda Chreto A/S. Bolaget öppnade upp till en diskussion om att förvärva resterande del till een lägre värdering.

Murgata har för närvarande ingen analysbevakning av Biotage. Det innebär att vi inte offentliggör våra prognoser och vi har inte heller någon officiell syn på aktien.

Mer information om Biotage finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte aktier i Bolaget.
Murgatas anställda och andra medarbetare har handelsförbud i instrument relaterade till Bolaget under publiceringsdagen och nästföljande handelsdag.
Murgata har inte erhållit betalning från Bolaget under de senaste 12 månaderna.
Läsaren kan utgå från att Murgata strävar efter att inleda ett samarbete med Bolaget.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
339SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick