HomeBolagskommentarXvivo Perfusion: Rapportkommentar Q4 2018

Xvivo Perfusion: Rapportkommentar Q4 2018

Xvivo: Mycket stark avslutning av 2018

Försäljningen i Q4 växte med 33% i lokala valutor och varm perfusion växte med över 54% i kvartalet. Bolaget rapporterar positiv EBITDA trots ett intensivt utvecklingsarbete. Sammanfattningsvis ett mycket starkt kvartal drivet av varm fusion som vi ser som den viktigaste drivkraften för försäljningen framöver.

Försäljningen växte med 33% i lokala valutor

Den totala försäljningen växte med 40% i Q4 till 58.4 (41.6) SEKm, vilket motsvarade 33% tillväxt i lokala valutor. Försäljningen utan kapitalvaror växte med 33% i lokala valutor 52.3 (39.4) SEKm.


Varm perfusion hade ett fantastiskt kvartal

Xvivo Perfusion Q4 2018 varm perfusion
Källa: Xvivo Perfusion

Varm perfusion är en del av förbrukningsvarorna som bland annat inkluderar Steen Solution. Tillväxten i Q4 blev cirka 54% enligt vår beräkning. Man bör ha i åtanke att Q4 brukar vara ett säsongsmässigt starkt kvartal som inte bör extrapoleras till kommande kvartal. Samtidigt konstaterar vi att det var säsongsmässigt starkt även förra året. Även när man tittar på årstakten (R12 i figuren) är det bara att konstatera att försäljningen tagit fart ordentligt under det senaste året.


Kall preservation fortsätter växa utan dramatik

Xvivo Perfusion Q4 2018 kall preservation
Källa: Xvivo Perfusion

Kall preservation växte med cirka 16% (vår beräkning). Det finns vissa kvartalsvariationer, men tittar vi på årstakten (R12) är det ingen större dramatik. Man kan möjligen spekulera i att den starka försäljningen inom varm perfusion till viss del även lyft kall preservation.


Försäljning av kapitalvaror på hög nivå

Xvivo Perfusion Q4 2018 kapitalvaror
Källa: Xvivo Perfusion

Försäljningen av kapitalvaror tenderar att fluktuera och Q4 var det starkaste kvartalet på nästan fyra år. Fyra XPS har levererats under kvartalet. Kapitalvaror är försäljning av utrustningen XPS som används vid transplantationer enligt den “varma” metoden. Det är dock inte nödvändigt att ha den i exempelvis Europa, även om den underlättar användningen och framför allt likriktningen mellan klinikerna.


Utvecklingstempot viktigare än marginalerna

Xvivo Perfusion Q4 2018 EBITDA margin
Källa: Xvivo Perfusion

EBITDA förbättrades 10.5 (9.1) SEKm i Q4 (justerat jämförelsekvartal). Det motsvarar en justerad EBITDA-marginal på 18.0 (21.9) procent. Vi anser att minskningen av marginalen är av mindre betydelse, eftersom bolaget fokuserar på att driva verksamheten framåt istället för att maximera marginaler i det här läget. Man bör även ha i åtanke att 12.1 (8.8) SEKm utvecklingskostnader har aktiverats, vilket lyfter det rapporterade resultatet.


Övrigt

Som väntat föreslår inte styrelsen någon utdelning.

Murgata har för närvarande ingen analysbevakning av Xvivo Perfusion. Det innebär att vi inte offentliggör våra prognoser och vi har inte heller någon officiell syn på aktien.

Mer information om Xvivo Perfusion finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte aktier i Bolaget.
Murgatas anställda och andra medarbetare har handelsförbud i instrument relaterade till Bolaget under publiceringsdagen och nästföljande handelsdag.
Murgata har inte erhållit betalning från Bolaget under de senaste 12 månaderna.
Läsaren kan utgå från att Murgata strävar efter att inleda ett samarbete med Bolaget.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

203FansLike
490FollowersFollow
4,742FollowersFollow
398SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick