HomeSektorFyra nya Hälsovårdsbolag till Large Cap

Fyra nya Hälsovårdsbolag till Large Cap

Fyra bolag i Hälsovårdssektorn blev Large Cap från och med årsskiftet

Från och med årsskiftet flyttades sex bolags aktier i Hälsovårdssektorn upp till ett segment för högre börsvärde. Fyra från Mid Cap till Large Cap och två från Small Cap till Mid Cap. Ett bolag flyttades ner från Mid Cap till Small Cap. Förändringen brukar vara en viktig milstolpe för bolagen, men för aktiemarknaden har det egentligen inte så stor betydelse som många tycks tro.

Bolagen som har bytt segment från och med årsskiftet

Totalt sex bolag har bytt till ett högre segment, medan ett byter till ett lägre.

Mid Cap till Large Cap

 • AddLife
 • BICO
 • Biotage
 • Karo Pharma

Small Cap till Mid Cap

 • Elos Medtech
 • Xbrane

Mid Cap till Small Cap

 • IBT

Vad är segment och vad har de för betydelse?

Börsens huvudlista (Nasdaq Stockholm) delas in i tre segment:

 1. Large Cap
 2. Mid Cap
 3. Small Cap

Indelningen baseras på börsvärde och vi ser det som ett praktiskt sätt att grovt dela in olika bolag. Samtidigt används just de här begreppen i andra sammanhang och med helt andra kriterier.

Många småbolagsfonder har till exempel en stor andel av fondförmögenheten placerad i bolag på Large Cap. Det finns faktiskt småbolagsfonder som inte har ett enda bolag som hör till Small Cap-segmentet.

Index som används vid förvaltning (indexfonder eller som jämförelseindex) är inte baserade på den här indelningen. Därmed brukar det inte hända något särskilt med handeln när bolag byter segment. Det kan det däremot göra i samband med indexförändringar.

För bolagen är det naturligtvis en viktig milstolpe att till exempel ha blivit ett Large Cap-bolag, men det har egentligen ingen betydelse för aktien eller för investerare. Möjligen blir bolagen mer synliga i olika sammanhang när de flyttas upp, men den effekten är marginell. Däremot har börsvärdet betydelse, men det sker gradvis och de där “magiska gränserna” kan ha passerats för länge sedan.


Så bestäms vilka bolag som hör till respektive segment

I november bestäms vilka bolag som ska höra till respektive segment från och med årsskiftet.

Gränsen baseras på börsvärde:

 • Large Cap: Börsvärde minst EUR 1bn
 • Mid Cap: Börsvärde minst EUR 150m, men mindre än EUR 1bn
 • Small Cap: Börsvärde mindre än EUR 150m

I princip är det enkelt för bolag att påverka sitt börsvärde. Om bolaget genomför en nyemission blir bolaget värt mer och det blir värt mindre vid utdelningar och återköp av aktier. Samtidigt finns det, enligt diskussionen ovan, inte någon större anledning att göra det för att kunna tillhöra ett visst segment.

Flera av förändringarna hade kunnat ske för ett år sedan

Förra året var det sex bolag som flyttades upp till ett högre segment, men det var faktiskt hela 16 bolag som hade flyttats upp om fördelningen baserats på börsvärdet i EUR vid årsskiftet istället för en månad tidigare.

AddLife, BICO (som då hette Cellink) och Karo Pharma som flyttas upp från och med det här årsskiftet har faktiskt redan uppfyllt kriterierna för Large Cap under ett helt år. Dessutom skulle IBT redan för ett år sedan ha flyttats ned till Small Cap om man hade avgjort fördelningen vid årsskiftet istället för i slutet av november.

Vi skrev om det för ett år sedan i förra årets sammanställning som du hittar här.

Kommentarer från bolagen

AddLife kommenterade den 20 december:
“Jag är oerhört stolt över den utveckling som AddLife har visat sedan börsnoteringen 2016. Flytten till Large Cap är en viktig milstolpe, som ytterligare stärker vår position som ledande aktör inom Life Science i Europa. Jag vill rikta ett särskilt tack till alla våra medarbetare som bidrar till vår tillväxt och framgång.” säger Kristina Willgård, VD för AddLife.

BICO kommenterarade den 20 december:
“Denna flytt till Nasdaq Stockholms Large Cap-segment är ett bevis på BICO:s starka tillväxt och det momentum vi haft under året”, säger Erik Gatenholm, VD och medgrundare av BICO. “Vi fortsätter att fokuserat utveckla vårt erbjudande inom biokonvergens som möjliggör för våra kunder att uppnå Hälsa 4.0 och att skapa framtidens hälsa.

Biotage kommenterade den 3 januari:
“Biotage fortsätter att skapa värde för våra kunder, ägare och andra intressenter och vi ser flytten till Large Cap-segmentet som en kvalitetsstämpel och ytterligare bekräftelse av detta. Vi är otroligt stolta över att uppnå denna milstolpe och den resa vi gjort med Biotage sedan börsnoteringen 2000. Jag vill rikta ett särskilt tack till alla våra medarbetare runt om i världen som bidrar till vår kontinuerliga tillväxt och framgång”, säger Tomas Blomquist, VD och koncernchef för Biotage.

Xbrane meddelade helt kort att bolaget byter segment medan Karo Pharma och Elos Medtech valt att inte kommentera det i pressmeddelanden. IBT, som alltså flyttas ned från Mid Cap till Small Cap, har inte heller kommenterat det.


Läs mer om:

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte och får inte heller äga aktier i Elos Medtech. Murgata sponsras finansiellt av bolaget för bland annat analysbevakning.
Björn Olander äger vid ovanstående publiceringsdatum inte aktier i övriga omnämnda bolag.
Läs mer om Murgatas hantering av intressekonflikter med mera här.


Följ Murgata på sociala medier

Kommentarer och analyser släpps först på murgata.se, sedan på Twitter (följ @MurgataER) och därefter på Facebook (följ MurgataER). Vi finns även på Instagram (följ MurgataER).

LinkedIn fokuserar vi inte lika mycket på enskilda bolag, men följ oss gärna där också (länk här)!

Passa även på att anmäla dig till våra mailutskick. Tanken är att de inte ska översvämma dem som prenumererar och att de ska vara läsvärda. Kommentarer osv är snabbare på Facebook och framför allt Twitter. Anmäl här:

Du behöver inte uppge ditt namn, adresserna säljs inte vidare och mailen är reklamfria. Prenumerationen kostar ingenting och man kan när som helst säga upp den.

Är du tveksam så är det väl bara att testa!

Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
339SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick