HomeBolagskommentarGHP: Rapportkommentar Q1 2017

GHP: Rapportkommentar Q1 2017

GHP växte tvåsiffrigt i Q1 men till lägre marginaler

GHPs underliggande tillväxt i Q1 var 11% medan EBITDA var oförändrat jämfört med förra året. Det innebär att marginalen minskade, vilket förklaras av flera faktorer. Vi har ingen officiell syn på aktien.

Försäljningen i Q1 ökade till 260.8 (231.5) MSEK, vilket justerat för förvärv och valutaeffekter motsvarade 11.0% underliggande tillväxt.

GHP försäljningsintäkter
Källa: GHP

Jämfört med föregående år var det endast marginella nedgångar i en geografisk region (Finland) och i ett diagnosområde (Arrhytmia/New Specialties). Betraktar vi istället utvecklingen sekventiellt (jämfört med Q4) är det som sticker ut mest nedgången i Förenade Arabemiraten. Det beror på att det är första kvartalet med fullt ansvar för driften av sjukhusen och det är alltför tidigt att förvänta sig fullt betalt för kvalitets- och effektivitetsparametrar. Det är något som bolaget flaggade för i samband med Q4-rapporten.

 

EBITDA i Q1 var i stort sett oförändrad på 18.2 (18.1) MSEK.

GHP försäljningsintäkter
Källa: GHP

Det innebär att EBITDA-marginalen minskade till 7.0 (7.8) procent, medan årstakten ökade till 8.2 (6.1) procent. Marginalerna tenderar dock att variera en hel del mellan kvartalen. Patientflöden, låg beläggning och nystartade verksamheter höll tillbaka lönsamheten i kvartalet något.

 

GHP och Trygg Hansa har under kvartalet kommit överens om att inleda ett samarbete om vårdplanering. Sedan tidigare har GHP ett liknande avtal med Skandia. Tanken är att effektivisera vårdkedjan genom att ta ett helhetsgrepp som leder till snabbare, bättre och därmed billigare vård.

Murgata har för närvarande ingen analysbevakning av GHP. Det innebär att vi inte offentliggör våra prognoser och vi har inte heller någon officiell syn på aktien.

Mer information om GHP finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander har ägt aktier i Bolaget i mer än 30 dagar.
Murgatas anställda och andra medarbetare har handelsförbud i instrument relaterade till Bolaget under publiceringsdagen och nästföljande handelsdag.
Murgata har inte erhållit betalning från Bolaget under de senaste 12 månaderna.
Läsaren kan utgå från att Murgata strävar efter att inleda ett samarbete med Bolaget.


Läs om andra bolag

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,546FollowersFollow
227SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick