HomeBolagskommentarBiotage: Rapportkommentar Q1 2019

Biotage: Rapportkommentar Q1 2019

Biotage hade god tillväxt och bra marginaler

Biotage växte den underliggande försäljningen med 6% och nådde med hjälp av förvärv och positiva valutaeffekter en total tillväxt på 19%. EBIT förbättrades, men EBIT-marginalen var oförändrad på 20%. Rekryteringsprocessen av en ny VD pågår fortfarande.

Biotage växte försäljningen med 19.2% till 248.0 (208.0) SEKm. Den organiska tillväxten i lokala valutor var 5.8% i Q1. Alla tre geografiska regioner och alla fyra produktområden växte jämför med Q1 föregående år.

Biotage försäljning Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Tillväxt och marginalexpansion förbättrade EBIT

Bruttomarginalen i Q1 expanderade något till 61.7 (61.0) procent, vilket delvis kan bero på att andelen system var något lägre än i jämförelsekvartalet (46% jämfört med 48% föregående år).

EBIT förbättrades till 49.8 (41.6) SEKm till en EBIT-marginal som var i stort sett oförändrad på 20.1 (20.0) procent. Variationerna på EBIT-nivå har blivit allt större under de senaste åren, vilket skulle kunna förklaras av olika engångskostnader (som vi inte justerar för) relaterade till förvärv med mera.

Biotage EBIT Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Övrigt

Det var inga nyheter kring den pågående rekryteringsprocessen av en ny VD. Nuvarande VD Torben Jørgensen avser sitta kvar tills en ersättare kommit på plats.

Det förvärvade bolaget PhyNexus ingår sedan 15 januari i Biotage.

Diskussionerna angående intressebolaget Chreto A/S som Biotage valde att inte förvärva eftersom optionen ansågs för dyr har “inte kommit vidare”.

Murgata har för närvarande ingen analysbevakning av Biotage. Det innebär att vi inte offentliggör våra prognoser och vi har inte heller någon officiell syn på aktien.

Mer information om Biotage finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte aktier i Bolaget.
Murgatas anställda och andra medarbetare har handelsförbud i instrument relaterade till Bolaget under publiceringsdagen och nästföljande handelsdag.
Murgata har inte erhållit betalning från Bolaget under de senaste 12 månaderna.
Läsaren kan utgå från att Murgata strävar efter att inleda ett samarbete med Bolaget.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
339SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick