HomeAktieanalysElos Medtech: Inför rapporten för Q3 2020

Elos Medtech: Inför rapporten för Q3 2020

Elos Medtech:
Inför rapporten för Q3 2020

Elos släpper sin Q3-rapport den 20 oktober. Bolaget har påverkats av COVID-19, men de underliggande marknaderna för bolagets viktiga marknader inom såväl Dental som Orthopedics har bottnat och återhämtar sig. Vi förväntar oss att efterfrågan inom Life Science hållit uppe väl, bland annat för att diabetesmarknaden varit relativt opåverkad och för en mycket god efterfrågan på produkterna som tillverkas för Getinges ventilatorer.

Det tredje kvartalet är normalt ett säsongsmässigt svagt kvartal, bland annat på grund av lägre aktivitet hos Elos, deras kunder och slutkunderna under sommarmånaderna. Kombinationen av pandemi och säsongsmässighet innebär att estimaten är ovanligt osäkra och vi är mer intresserade av de långsiktiga trenderna än hur kvartalen kommer in just nu.

På kostnaderna hålls nere av flera skäl, samtidigt som produktionen med låg beläggning (främst inom Dental) har låga underliggande marginaler. Under Q2 fick bolaget statliga stöd och subventioner på hela SEK 37m, men det kommer bli betydligt lägre i Q3.

Vad som komplicerat bilden under de senaste veckorna är att pandemin tycks ha fått förnyad fart i flera länder. Det kan kan påverka hur snabbt återhämtningen sker, men vi förväntar oss att vi har lagt det värsta bakom oss.

Vi räknar med försäljning på 125.1 (157.1) SEKm och EBIT på 7.8 (14.2) SEKm i Q3. Osäkerheten är stor och vi kommer lägga större vikt vid vad bolaget skriver i rapporten och hur trenderna framöver ser ut än hur just det här kvartalet kommer in.

Vi behåller vårt motiverade värde på SEK 100 per aktie oförändrat inför rapporten.

Mer information om Elos Medtech finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte och får heller inte äga aktier i Elos Medtech.
Murgata sponsras finansiellt av bolaget för bland annat analysbevakning.
Läs mer om Murgatas hantering av intressekonflikter med mera här.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
339SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick