HomeAktieanalysElos Medtech: Inför rapporten för Q3 2021

Elos Medtech: Inför rapporten för Q3 2021

Elos Medtech:
Inför rapporten för Q3 2021

Imorgon, onsdagen den 20 oktober klockan 08.00, släpper Elos Medtech sin Q3-rapport. Vi förväntar oss en bra rapport justerat för betydande engångskostnader relaterade till budet. Omvärldsläget är osäkert och det finns faktorer man bör hålla ögonen på. Vi är inte särskilt bekymrade över påverkan i Q3, men är intresserade av hur dessa kan tänkas påverka verksamheten framöver. Vi gör inga estimatförändringar inför rapporten och behåller vårt motiverade värde på SEK 275 per aktie.

Budet är avklarat och gav Elos en stark huvudägare

Samma dag som Elos Medtech släppte Q2-rapporten (16 juli) offentliggjorde TA Associates utfallet i budet. De nådde 79.5% av kapitalet och 65.0% av rösterna som de valde att förvärva. Aktien fortsätter att handlas som vanligt, även om aktien varit volatil på senare tid. Vår tolkning är att det delvis beror på felaktiga antaganden kring möjligheterna till fortsatt budprocess.

Den 13 augusti valdes tre representanter in i styrelsen tillsammans med två tidigare styrelsemedlemmar: Ordföranden Yvonne Mårtensson och ledamoten Jon Risfelt.

Externt har inte den nye ägaren och dess representanter märkts av än, men vi är positiva till TA Associates ambitioner att lyfta Elos Medtech till en ny nivå.

Betydande engångskostnader i Q3

Budet från TA Associates har medfört betydande kostnader för Elos Medtech som framför allt betalats till finansiella rådgivare och liknande aktörer. I Q2-rapporten nämnde bolaget att:

“Fullföljandet av budet innebär ytterligare transaktionskostnader, vilka väsentligt kommer att påverka resultatet för kvartal tre.”

Vi har inkluderat SEK 5.0m av sådana kostnader i våra estimat för Q3, men det skulle utan vidare kunna vara ett dubbelt så högt belopp.

När det kommer bud på bolag “är goda råd dyra” och rådgivarna tar rejält betalt. För övrigt är dåliga råd lika dyra plus att aktieägarna i sin tur kan få betala indirekt genom att deras intressen inte tillvaratas.

I vilket fall som helst kommer de här engångskostnaderna ha en negativ inverkan på resultatet för Q3, men de kommer ha en begränsad inverkan på kassan och värderingen.

Osäker omvärld kan påverka även Elos Medtech

Just nu finns det en generell osäkerhet kring faktorer som höga råvarukostnader, utmaningar och högre kostnader för logistik och brist på såväl produkter som personal.

Alla de här faktorerna kan påverka Elos Medtech i olika utsträckning. Vi är inte särskilt bekymrade över påverkan i Q3, men kommer intressera oss särskilt mycket för kommentarer kring om och i så fall hur länge olika faktorer kan tänkas påverka bolagets verksamhet.

Det är faktorer som framför allt påverkar kostnaderna, men även intäkterna påverkas fortfarande av störningar från pandemin. Det gäller särskilt elektiv kirurgi (exempelvis byte av knä- och höftleder) där det finns en dynamik kring hög aktivitet på grund av uppdämt behov på vissa ställen, medan andra platser har låg aktivitet på grund av att operationer fortfarande skjuts upp.

Aktiemarknaden brukar kunna ha överseende med mindre störningar under några kvartal eller betydande störningar av engångskaraktär.

Estimat

Våra estimat för försäljning per affärsområde och resultaträkningen framgår nedan. Fullständiga estimat och mer diskussion och förklaringar framgår av analysen som kan laddas ned här.

Elos Medtech inför Q3 2021: Försäljning
Källa: Murgata Equity Research och bolaget
Elos Medtech inför Q3 2021: Resultaträkning
Källa: Murgata Equity Research och bolaget

Läs mer inför rapporten

  1. Läs vad bolaget skrev i Q2-rapporten (länk till pdf)
  2. Läs Murgatas aktieanalys (länk till pdf)
  3. Läs mer om Elos Medtech på bolagssidan som finns här.

Följ med i rapportkalendern under rapportsäsongen. Det är samma länk alla rapportsäsonger, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Kommentarer och analyser släpps först på murgata.se, sedan på Twitter (följ @MurgataER) och därefter på Facebook (följ MurgataER). Vi finns även på Instagram (följ MurgataER). Rapportkommentarer släpps inte på LinkedIn, men följ oss gärna där (länk här).

Passa även på att anmäla dig till våra mailutskick:

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte och får heller inte äga aktier i Elos Medtech.
Murgata sponsras finansiellt av bolaget för bland annat analysbevakning.
Läs mer om Murgatas hantering av intressekonflikter med mera här.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
385SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick