HomeBolagskommentarElos Medtech: Rapportkommentar Q1 2019

Elos Medtech: Rapportkommentar Q1 2019

Elos växte starkt i Q1 även utan engångseffekt

Elos Medtech växte med 22% i Q1. Det inkluderade en engångsförsäljning, men även justerat för den slog alla tre affärsområden våra förväntningar. EBIT kom in betydligt över våra estimat, vilket delvis förklaras av engångsintäkten. Vi kommer sannolikt höja estimaten. Vårt motiverade värde inför rapporten var SEK 115 per aktie.

Försäljningen växte med 22%

Elos Medtech växte försäljningen med hela 22.0% till 189.9 (155.7) SEKm i Q1. Den valutajusterade tillväxten i Q1 var 15.2%. Det inkluderade SEK 13.3m försäljning av färdigvarulager till Bruel & Kjaer. De tar över en del av produktionsprocessen från Elos, eftersom det inte är medtech-relaterat.

Elos Medtech avvikelser försäljning Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Försäljningen till Bruel & Kjaer som är av engångskaraktär och inkluderas i Life Science. Men även om man justerar för den försäljningen (det kommer vi inte göra i våra estimat) slog alla tre affärsområden våra estimat och alla växte jämfört med föregående år.

Bolagets kommentarer kring alla tre affärsområden har en positiv ton.

Elos Medtech försäljning
Källa: Murgata och bolaget

God tillväxt och expanderande marginaler

Rapporterad EBIT kom in på 21.4 (10.9) SEKm jämfört med våra förväntningar på SEK 10.5m. En hel del av den positiva avvikelsen beror på engångsförsäljningen. Möjligen kan det även förklara den positiva avvikelsen på bruttomarginalen.

De operativa kostnaderna var något högre än våra estimat. Särskilt de administrativa kostnaderna stack ut på uppsidan och det är möjligt att de inkluderar någon post av engångskaraktär. Generellt räknar vi med högre försäljning och något högre kostnader under de närmaste åren. Uttryckt annorlunda förväntar vi oss en marginalexpansion från de senaste årens nivå.

Elos Medtech avvikelser resultaträkning Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Sammanfattning av vårt initiala intryck av rapporten

Mycket stark rapport även om man skulle bortse från försäljningen till Bruel & Kjaer. Samtliga affärsområden slog våra förväntningar och alla uppvisade en god tillväxt.

Vi kommer sannolikt höja våra försäljningsestimat och det talar även för högre vinstestimat.

Vi höjde nyligen vårt motiverade värde till SEK 115 och tillkommer det inte någon ytterligare väsentlig information kommer det i alla fall inte sänkas.

I eftermiddag hålls årsstämman och då väntas beslut om SEK 1 per aktie i utdelning.

Du hittar även mer information på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte och får heller inte äga aktier i Elos Medtech.
Murgata sponsras finansiellt av bolaget för bland annat analysbevakning.
Läs mer om Murgatas hantering av intressekonflikter med mera här.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
339SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick