HomeBolagskommentarProbi: Rapportkommentar Q1 2019

Probi: Rapportkommentar Q1 2019

Probi växte 10% valutajusterat

Försäljningen lyfte 16% i Q1 (10% justerat för valutor), men jämförelsekvartalet var ovanligt svagt. Rörelseresultatet hölls tillbaka av offensiva marknadssatsningar och justerad EBIT förbättrades till 11.3 (8.8) SEKm, men marginalen var lägre. Såväl VD som CFO lägger sitt första kvartal bakom sig och tonen i rapporten är positiv.

Försäljningen växte med 10% i lokala valutor

Probis försäljning i Q1 växte med 15.9% till 138.2 (119.2) SEKm. Det motsvarade 10% tillväxt i lokala valutor. Jämförelsekvartalet var dock svagt på grund av en stor kunds justering av lagernivåer som hade en negativ inverkan på flera kvartal.

Probi Intäkter Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Consumer Healthcare

Intäkterna i Consumer Healthcare växte med 16.9% till 128.1 (109.6) SEKm. Det var här lagerminskningarna slog hårt mot jämförelsekvartalen.

EBIT för Consumer Healthcare blev 7.4 (1.1) SEKm, vilket motsvarar en expansion av EBIT-marginalen till 5.8 (1.0) procent. Förbättringen beror till stor del på den högre försäljningen då hävstången på marginalen är påtaglig med tanke på höga bruttomarginaler och en hel del fasta kostnader.

Probi Consumer Heatlhcare Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Functional Food

Functional Food är det mindre affärsområdet. Intäkterna växte 4.3% till 10.1 (9.7) SEKm. Bolaget lyfter fram “nya initiativ i APAC-regionen samt ökad försäljning i Americas” som faktorer som gynnat försäljningen.

EBIT förbättrades till 3.9 (3.2) SEKm, vilket motsvarar en expansion av EBIT-marginalen till 39.0 (33.7) procent.

Probi Functional Food Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Rörelseresultat och marginal

Sammantaget förbättrades EBIT i Q1 till 11.3 (4.4) SEKm, vilket motsvarar en EBIT-marginal på 8.2 (6.4) procent. I jämförelse kvartalet finns en personalrelaterad avsättning på SEK 4.5m som vi inte har justerat för. Om man skulle göra det var EBIT respektive EBIT-marginalen i jämförelsekvartalet SEK 8.9m respektive 17.7%. Justerad EBIT kom alltså in något bättre än förra året.

Den högre försäljningen driver förbättringar av resultat och marginal, men samtidigt ökar kostnaderna för kommersiella satsningar i Americas och APAC som håller tillbaka förbättringen.

Probi EBIT Q1 2019
Källa: Murgata och bolaget

Övriga kommentarer

Murgata har för närvarande ingen analysbevakning av Probi. Det innebär att vi inte offentliggör våra prognoser och vi har inte heller någon officiell syn på aktien.

Mer information om Probi finns på bolagssidan!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte aktier i Bolaget.
Murgatas anställda och andra medarbetare har handelsförbud i instrument relaterade till Bolaget under publiceringsdagen och nästföljande handelsdag.
Murgata har inte erhållit betalning från Bolaget under de senaste 12 månaderna.
Läsaren kan utgå från att Murgata strävar efter att inleda ett samarbete med Bolaget.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
374SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick