Vetenskapens värld: Organ på väg

För dem som är intresserade av transplantation finns det nu ett intressant och pedagogiskt program på SVT Play. I det förekommer produkter från tre svenska börsnoterade bolag, men de hade kunnat ta med ett fjärde. Inget nämndes vid namn.

Organ på väg - transplantationer1. Xvivo Perfusion

Deras produkter och forskning inom både hjärt- och lungtransplantationer finns med i programmet.
 
De pratar om olika utmaningar och att organ från hjärtdöda donatorer (“DCD”) kan öka tillgången på organ. Göteborgsbolaget Xvivo är världsledande inom området.
 

2. Cellink (26 min)

Programmet har även ett inslag om finns ett inslag om 3D-printing av organ. Bolagsnamnet nämns inte, men man ser Cellink’s produkter “in action”. Prof Paul Gatenholm (far till VD) uttalar sig om teknikens möjligheter.
 

3. PEXA (38 min)

En lungtransplanterad patient får andas i utrustning från PEXA. Tanken är att man genom att analysera partiklar i utandningsluften ska kunna få en tidig indikation på om en avstötningsreaktion påbörjats.
 

4. Hansa Biopharma

I programmet nämns att donator och mottagare matchas så gott det går för att undvika avstötningar. En del har svårt att hitta lämpliga organ, men dessa skulle kunna hjälpas av Hansas läkemedelskandidat Imlifidase. Den kan även användas vid avstötningsreaktioner.
 
Programmet finns att se på SVT Play: Programmet är tyvärr borttaget

Följ Murgata på Twitter, Facebook, LinkedIn och prenumerera på våra utskick!

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research