HomeAktieanalysElos Medtech: Inför rapporten för Q1 2021

Elos Medtech: Inför rapporten för Q1 2021

Elos Medtech:
Inför rapporten för Q1 2021

Imorgon släpper Elos Medtech sin Q1-rapport. Vi gör endast mindre estimatjusteringar och behåller vårt motiverade värde på SEK 155 per aktie. Aktien har gått starkt och för ett par veckor sedan var den uppe vid vårt motiverade värde. Sedan dess har aktien fallit tillbaka något och den stängde på SEK 144.50 igår. Vi förväntar oss ännu en stark rapport som visar att bolaget är på väg i rätt riktning. Pandemins inverkan och den generella återhämtningen gör att kvartalsestimaten är ovanligt osäkra just nu. Vi kommer fokusera minst lika mycket på vad som skrivs som på hur kvartalssiffrorna kommer in i förhållande till våra estimat.

Affärsområde Dental

Dental överraskade positivt i Q4-rapporten och en viktig drivkraft är de egna produkterna som har fått ett uppsving efter att de numera kan säljas i USA. Det är samtidigt en bransch som åtminstone initialt var kraftigt påverkat av pandemin, men skyddsutrustning och förbättrade rutiner gör att verksamheterna i många fall återhämtat sig även om pandemins vågor varierat i olika delar av världen. Vi anser att aktiemarknaden bör blicka bortom pandemin och vi ser Elos Medtech som en stark spelare i ett segment som går alltmer mot digitaliserat flöde av tandimplantat samtidigt som de egna produkterna lyfter såväl försäljning som marginaler.

Affärsområde Orthopedics

Den viktigaste trenden inom Orthopedics är robotassisterad ortopedisk kirurgi där Elos Medtech är en av de ledande leverantörerna av exempelvis borr. Bolaget gör ambitiösa investeringar och förväntar sig kraftigt ökad försäljning närmaste tiden till följd av flera viktiga kontrakt. Det finns alltid en risk för förskjutningar och vi har därför inte fullt ut tagit höjd för den förväntade försäljningsökningen under 2021. Här finns det således utrymme för positiva överraskningar, men samtidigt kom försäljningen i Q4 in lägre än vi förväntade oss. Det kommer vara intressant att se vad som rapporteras och vad bolaget skriver i rapporten.

Affärsområde Life Science

Det här är ett område med produkter som gynnats av pandemin (exempel: komponenter till Getinges ventilatorer), missgynnats av pandemin (exempel: produkter för diagnostik som inte har med covid-19 att göra) och en del produkter har varit relativt opåverkade (exempel: komponenter till insulinpennor). Det är en mycket god efterfrågan på produkter tillverkade av polymerer och just nu pågår en utbyggnad av verksamheten i Skara som väntas stå klar om några månader. Vi ser positivt på utvecklingen inom Life Science, men med tanke på dynamiken med olika produkter som gynnas och missgynnas blir vi inte förvånade om det blir avvikelser från våra kvartalsestimat.

Estimat

Elos Medtech inför Q1 2021: Försäljning per segment
Källa: Murgata Equity Research och bolaget
Elos Medtech inför Q1 2021: Resultaträkning
Källa: Murgata Equity Research och bolaget

Läs mer inför rapporten

  1. Läs vad bolaget skrev i Q4-rapporten (länk till pdf)
  2. Läs vad bolaget skrev i årsredovisningen (länk till pdf)
  3. Läs mer om Elos Medtech på bolagssidan som finns här.

Följ med i rapportkalendern under rapportsäsongen. Det är samma länk alla rapportsäsonger, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Kommentarer och analyser släpps först på murgata.se, sedan på Twitter (följ @MurgataER) och därefter på Facebook (följ MurgataER). Vi finns även på Instagram (följ MurgataER). Rapportkommentarer släpps inte på LinkedIn, men följ oss gärna där (länk här).

Passa även på att anmäla dig till våra mailutskick:

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte och får heller inte äga aktier i Elos Medtech.
Murgata sponsras finansiellt av bolaget för bland annat analysbevakning.
Läs mer om Murgatas hantering av intressekonflikter med mera här.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

201FansLike
421FollowersFollow
4,742FollowersFollow
344SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick