HomeAktieanalysElos Medtech: Inför rapporten för Q4 2020

Elos Medtech: Inför rapporten för Q4 2020

Elos Medtech:
Inför rapporten för Q4 2020

Imorgon släpper Elos Medtech sin Q4-rapport. Vi gör inga estimatförändringar inför rapporten och behåller vårt motiverade värde på SEK 155 per aktie, vilket för närvarande motsvarar ca 38% uppsida. Vi har en optimistisk syn på rapporten, men förväntar oss ingen större dramatik i Q4-resultaten som är ovanligt osäkra på grund av pandemin. Däremot ser vi fram emot att höra vad bolaget har att säga om framtiden.

När vi släppte vår senaste analys höjde vi motiverade värdet till SEK 155 (100) per aktie. Vi förväntade oss en fortsatt inverkan från pandemin under Q4, men argumenterade för att det var dags för aktiemarknaden att blicka bortom den.

Innan pandemin hade Elos börjat få fart på tillväxten och expanderat marginalerna. Bolaget har hanterat det senaste årets utmaningar väl och vi tror att de underliggande förbättringarna har fortsatt, även om de dolts av de tillfälliga effekterna. Försäljningen har påverkats negativt och det har försämrat lönsamheten, men den har samtidigt påverkats positivt av statliga stödåtgärder. Ur ett externt (och troligen även internt) perspektiv är det svårt att normalisera en så onormal situation. Men oavsett vilket kvartal verksamheten kan anses ha normaliserats tror vi att bolaget kommer ha stärkts rent operationellt.

Inför Q4 räknar vi med att den organiska försäljningstillväxten kommer in på -0.8%, men att motvind från valutor leder till -4.9% rapporterad tillväxt till 150.6 (158.3) SEKm. Vi förväntar oss EBIT på 12.7 (14.1) SEKm, vilket motsvarar en EBIT-marginal på 8.4 (8.9) procent. För fullständiga estimat se analysen (länk nedan).

Vi förväntar oss att styrelsen föreslår en utdelning på 1.60 (0.00) SEK per aktie. Vårt estimat för utdelning och vinst per aktie motsvarar en utdelningsandel på 39%, vilket ligger inom utdelningspolicyn på 30-50%. Vi skulle föredra om bolaget var återhållsamt med utdelningen och istället satsade på interna investeringsmöjligheter. Vi tror dock inte att det kommer bli så, bland annat på grund av att förra årets utdelningsförslag på SEK 1.50 drogs tillbaka på grund av pandemin.

Elos Medtech har släppt tre nyheter sedan Q3-rapporten

Elos Medtech investerar för att möta ökad efterfrågan inom robotkirurgi
(länk till pdf)

Murgatas kommentar: Robotassisterad ortopedisk kirurgi är ett område som fortfarande befinner sig i ett relativt tidigt marknadsläge, men det håller på att ta fart nu. Trots det tidiga skedet har Elos Medtech redan en stark position och försäljningen får en allt större betydelse. Vi släppte vår analys efter det här pressmeddelandet och det var en av anledningarna till höjda estimat och värdering.


Elos Medtech utnämner Managing Director i Gørløse
(länk till pdf)

Murgatas kommentar: Tina Friis-Poulsen har arbetat i företaget i mer än tio år och bland annat varit chef för QA (kvalitet) och RA (regulatoriskt). Hon tar över som platschef vid fabriken i Danmark efter Søren Olesen som nu kan fokusera helt på sin roll som affärsdirektör inom Dental. Motsvarande förändring gjordes inom Orthopedics den 20 juli. Vi anser att det är positivt att de globala rollerna som affärsdirektör inom de här affärsområdena numera inte innehas av den som även är platschef lokalt på en av fabrikerna.


Elos Medtech i Skara ser ökad efterfrågan för renrumsproduktion
(länk till pdf)

Murgatas kommentar: Fabriken i Skara är specialiserad på formsprutning av polymera produkter med höga kvalitetskrav. Det är en högautomatiserad produktion av produkter som till exempel används för diagnostiska tester. På grund av den goda efterfrågan beslutade bolagen under 2019 att bygga till fabriksytan från 3,300 kvadratmeter till 5,700 kvadratmeter. Den 5 februari meddelade bolaget att beslut fattats om att hela den nya tillverkningsytan kommer vara renrumsklassad. Vi tolkar det som att efterfrågan på den typen av mer avancerad produktion är god och det talar för en god tillväxt framöver. Dessutom bör Elos rimligen kunna ta ut högre priser och ha högre marginaler av kunder som har så högt ställda produktionskrav.


Läs mer inför rapporten

  1. Vår senaste analys med aktuella estimat finns här!
  2. Läs vad bolaget skrev i Q3-rapporten (länk till pdf)
  3. Läs mer om Elos Medtech på bolagssidan som finns här.

Följ med i rapportkalendern under rapportsäsongen. Det är samma länk alla rapportsäsonger, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Kommentarer och analyser släpps först på murgata.se, sedan på Twitter (följ @MurgataER) och därefter på Facebook (följ MurgataER). Vi finns även på Instagram (följ MurgataER). Rapportkommentarer släpps inte på LinkedIn, men följ oss gärna där (länk här).

Passa även på att anmäla dig till våra mailutskick:

Björn Olander
Aktieanalytiker
Murgata Equity Research


Björn Olander äger inte och får heller inte äga aktier i Elos Medtech.
Murgata sponsras finansiellt av bolaget för bland annat analysbevakning.
Läs mer om Murgatas hantering av intressekonflikter med mera här.


Björn Olander
Aktieanalytiker och grundare av Murgata Equity Research. Lång erfarenhet som aktieanalytiker från banker och har jobbat vid flera medtech-bolag. Civilingenjör och teknologie doktor från KTH, kandidatexamen i ekonomi från Stockholms Universitet och kurser från Karolinska Institutet.

Läs om andra bolag

Prenumerera på Substack

Följ Murgata på social medier

203FansLike
491FollowersFollow
4,742FollowersFollow
390SubscribersSubscribe

Prenumerera på mailutskick