Dagens Kunskapslucka i Murgatas Julkalender!


Julmys med Murgata!

För fjärde året i rad publiceras Murgatas julkalender!

Varje dag presenteras ett av Murgatas fokusbolag. Samtliga är i hälsovårdssektorn och noterade på börsens huvudlista. Vilka de är kan du se här.

Tanken är att de som följer bolaget noga ska kunna förstå vilket det är. Läs och försök lista ut. Sedan är det bara att klicka på dagens lucka i julkalendern för att komma till respektive bolagssida. Där kan man läsa mer om bolagen, ladda hem senaste rapporten med mera.

Följ oss på Twitter (@MurgataER), Instagram (@MurgataER) och Facebook (@MurgataER) för att hänga med när det kommer nya Kunskapsluckor i Murgatas julkalender!

Kunskapsluckor

1 december
Julen är väntans tid. Aktieägarna har väntat länge, men idag fick de äntligen besked. En ny VD för det här bolaget börjar den 1 mars. Den förre VD:n har precis börjat på Investorägda Mölnlycke Healthcare.
Bolag: Cellavision

2 december
Dagens bolag fick en ny VD i förra veckan. Han var tidigare CFO, sedan tillförordnad VD och är nu alltså permanent. Bolaget är väletablerat och har ett lysande, eller ska vi säga strålande, sätt att bekämpa cancer.
Bolag: Elekta

3 december
Alla är trötta på pandemin nu, men det är för tidigt att andas ut. Och drabbas du illa kan du både få andas ut och in med hjälp av utrustning från det här bolaget. Bolaget är uppkallat efter hemstaden, men huvudkontoret ligger sedan några år i Göteborg.
Bolag: Getinge

4 december
Efter gårdagens bolag Getinge går tankarna till den här avknoppningen. Under pandemin har det varit utmanande att sälja produkter till äldrevården, men samtidigt finns det ett stort behov av sjukhussängar.
Bolag: Arjo

5 december
Under de senaste åren har det här bolaget gått från nordiskt till att bli alltmer europeiskt. Båda affärsområdena medtech och labtech går bra. Det verkar finnas en viss efterfrågan på tester för covid-19 just nu.
Bolag: AddLife

6 december
Bolaget är välpositionerat inom ortopedisk robotkirurgi och har ett starkt erbjudande inom digital tandvård (USA-lansering just påbörjad). Globala medtechbolag, Getinge, Vitrolife och Novo Nordisk finns på kundlistan.
Bolag: Elos Medtech

7 december
Liksom gårdagens bolag är det här en kontraktstillverkare, men inriktat mot läkemedel istället för medtech. Bland annat väntas bolaget fylla och packa vaccin åt Moderna. Aktien har gått starkt och räknas nog snart som large cap.
Bolag: Recipharm

8 december
Dagens bolag är i dubbel bemärkelse känt för sin organiska tillväxt, men det genomförde nyligen ett strategiskt viktigt förvärv. Det gör att bolaget numera har produkter för lunga, hjärta, njure och lever.
Bolag: Xvivo Perfusion

9 december
Dagens bolag har vuxit organiskt, men även analytiskt. De är experter på separation, men har ändå förvärvat en hel del bolag genom åren. VD tillträdde för ett drygt år sedan och CFO började i april. Huvudkontor i Uppsala.
Bolag: Biotage

10 december
Bolaget erbjuder specialistvård inom väl valda nischer. Specialiseringen är kostnadseffektivt och leder till bra behandlingsresultat. Samarbeten med försäkringsbolag blir allt viktigare och verksamheten i Mellanöstern utökas.
Bolag: GHP Specialty Care

11 december
Långt före pandemin har opioidkrisen i USA betrakats som en epidemi. Det här bolagets produkter behandlar patienter i framför allt USA. Bolaget satsar nu även på digitala terapier. Stor potential, men ännu inte så konkret.
Bolag: Orexo

12 december
Liksom gårdagens bolag behandlas opioidberoende. Aktien har dubblats i år trots att FDA för andra gången sätter käppar i hjulen och att bolaget inte lyckades bli av med sin partner i USA genom att stämma dem.
Bolag: Camurus

13 december
Det produceras enorma mängder bilder i sjukvården och det här bolagets produkter håller reda på dem. Dessutom är de ledande inom säker mobiltelefoni och kritisk infrastruktur. Men framför allt har de bra luciatåg.
Bolag: Sectra

14 december
Vid strålbehandling levereras dosen från ett stort antal vinklar till tumören. På det viset får den en hög dos och den friska vävnaden betydligt lägre. Det här bolagets mjukvara ser till att det görs så optimalt som möjligt.
Bolag: Raysearch

15 december
Gårdagens bolag planerade hur dosen levereras vid strålterapi. Dagens bolag håller reda på patientens position och rörelser under behandlingen. Det förenklar arbetssättet och kan göra behandlingen säkrare.
Bolag: C-RAD

16 december
Dagens bolag tillverkar utrustning som används vid ett av världens vanligaste diagnostiska test. Området är närliggande till Cellavisions (1 dec), men konkurrensen är inte särskilt blodig och de har ett visst samarbete
Bolag: Boule Diagnostics

17 december
En del bolag bekämpar bakterier, men det här säljer dem. Närmare bestämt mjölksyrabakterier som används i olika produkter för både barn och vuxna. När de nyligen tog in en dryg miljard kom EQT in på ägarlistan.
Bolag: Biogaia

18 december
Dagens bolag är liksom gårdagens ett bioteknikbolag som ägnar sig åt bakterier, men inte ett biotech-bolag som utvecklar läkemedel med hög risk. Vi räknar bolaget som ett probiotika-bolag. Blev det för enkelt nu?
Bolag: Probi

19 december
De två senaste bolagen säljer bakterier. Dagens bolag bekämpar bakterier med hjälp av en beläggning av guld, silver och palladium. Ett användningsområde är urinkatetrar som annars är en vanlig orsak till infektioner på sjukhus.
Bolag: Bactiguard

20 december
De tre senaste luckorna har dolt bolag som varit relaterade till bakterier. Det här bolagets läkemedel kommer från ett bakteriellt enzym och har nyligen blivit godkänt. Bland annat kan det göra fler patienter transplanterbara.
Bolag: Hansa Biopharma

21 december
Det här bolagets produkter används av ortopedkirurger. De injiceras för att till exempel fylla ut hålrum i ben och med tiden kan naturligt ben ersätta materialet. En del varianter innehåller antibiotika som frisätts lokalt.
Bolag: Bonesupport

22 december
Liksom gårdagens bolag är det här verksamt inom ortopedi. Slitet brosk i exempelvis en knäled kan ersättas med det här metallimplantatet. Bra när skadan inte hunnit bli så omfattande att hela knäleden behöver bytas ut.
Bolag: Episurf

23 december
Dagens bolag räknas som large cap och bedriver sjukvård, men inte i Sverige. Healthcare Services är något större än Diagnostic Services. Polen, Tyskland, Rumänien, Ukraina och Indien är de viktigaste länderna.
Bolag: Medicover

24 december
Ett framgångsrikt bolag från noll-tre-ett
Gör mirakel som många har sett
Josef ska inte tvivla
När jungfru Maria
Säger provrören fixar det lätt!
Bolag: Vitrolife

AddLife

Raysearch

Boule

Sectra

Camurus julkalender Murgata

Medicover

Orexo

C-RAD

Episurf

Xvivo Perfusion

Biotage

Getinge

Biogaia

Elos Medtech

Arjo

Bactiguard

Bonesupport Murgata julkalender

Vitrolife

Recipharm

Probi

Elekta Murgata Julkalender

GHP

Cellavision